Banner

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις και ανακοινώσεις από τα Οργανωμένα Κοινοτικά Σύνολα των Χανδριών





ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΝΔΡΙΩΝ
Τα χανδριά

frontpage2

Τοποθεσία

Στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής, σε ένα τραχύ ορεινό τοπίο της Πιτσιλιάς, είναι κτισμένα τα Χανδριά. Σε υψόμετρο 1275 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, τα Χανδριά είναι το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Κύπρου μετά τον Πρόδρομο.

Το χωριό βρίσκεται στο συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τα χωριά της Πιτσιλιάς της επαρχίας Λεμεσού με εκείνα της Λευκωσίας. Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την Κυπερούντα, έξι χιλιόμετρα από τον Αγρό και τέσσερα χιλιόμετρα από τον Πολύστυπο.

Το τοπίο του χωριού είναι διαμελισμένο από τους παραπόταμους του ποταμού Λιμνάτη με στενές κοιλάδες και λιγοστή καλλιεργήσιμη γη, που συγκρατείται με πολυάριθμες αναβαθμίδες. Στα μικρά περιβόλια αυτών των κοιλάδων καλλιεργούνται καρυδιές, μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Στις πλαγιές των βουνών είναι φυτεμένα αμπέλια και αμυγδαλιές.

Κλίμα

Το κλίμα είναι παγερό το χειμώνα με άφθονες βροχές και χιόνια και πολύ δροσερό το καλοκαίρι.

Ιστορική Αναδρομή

Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις και διάφορες άλλες πηγές, στη περιοχή Γράμματα του χωριού υπήρχε στα χρόνια της Ενετοκρατίας μεγάλη έπαυλη, που άνηκε στον Καρδινάλιο Μάρκο Κορνάρο, ανιψιό της Βασίλισσας Αικατερίνης Κορνάρο. Άλλες τοποθεσίες της περιοχής όπως Βασιλικό, Βασιλιτζιή και Νετικός, υποδηλώνουν ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν δικό του φέουδο.

Σύμφωνα με τον Ιερώνυμο Περιστιάνη και μαρτυρίες γερόντων, στα Χανδριά λειτούργησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σε αίθουσα που άνηκε στην εκκλησία , κοινοτικό σχολείο. Σ' αυτό δίδασκε Χανδριώτης ιερομόναχος, που έφυγε από το μοναστήρι του Μέσα Ποταμού μετά τη διάλυση του.

Στη περιοχή του χωριού δρούσαν κατά την περίοδο 1955-1959 διάφορες ανταρτικές ομάδες της ΕΟΚΑ. Στην ιστορική ενέδρα των Χανδριών που έγινε το Μάρτιο του 1956, έπεσε μαχόμενος ο ήρωας Χρίστος Τσιάρτας από τον Πολύστυπο.